Oosterkerk van morgen? Kerk van onze dromen!

Marten Knevel schrijft: In de Oosterkerk in Zeist begeleid ik sinds januari een proces van waarderende gemeenteopbouw met als slogan: Oosterkerk van morgen? Kerk van onze dromen! Wij gebruiken onze website als een van de media om met de gemeente over (de voortgang van) het proces te communiceren. Zo krijgt men een goede indruk van een praktische toepassing van de waarderende gemeenteopbouw.

Op de pagina over Waarderende Gemeenteopbouw staan pagina’s die aan het proces gerelateerd zijn. Daar zullen wekelijks nieuwe links aan toegevoegd worden. Je ziet dan als het ware het proces zich ontwikkelen.
Kerk van onze dromen

Vormgeven van Opvoeding en Onderwijs in Nijkerk

Jeugdwerker Renske Vermij heeft in het voorjaar 2017 deelgenomen aan de post-HBO-cursus Waarderende Gemeenteopbouw. Haar werk bij de Gereformeerde kerk vrijgemaakt in Nijkerk was een prima plek om de cursus toe te passen. Zij heeft gewerkt aan het vormgeven van Opvoeding & Onderwijs in de gemeente. Methoden als Wall of Wonder en waarderende gesprekken, het ontdekken van bloeibevorderende factoren, en een theologische verdieping: het is allemaal door de betrokken gemeenteleden toegepast. En er is een pilarenmodel ontstaan met  'kennisdelen' en 'getuigen' als steun voor de activiteiten  op het gebied van opvoeding en onderwijs.
Een filmpje met enkele impressies hiervan vindt u hier.

Klein en dapper

Katern bij de januari 2016-editie van Kerkinformatie met portretten van enkele kleine gemeenten die ondanks het geringe aantal actieve
kerkleden het vuur brandend weten te houden. Mooie voorbeelden van succesfactoren van kleine kerkelijke gemeenten in Woudsend, Terheijden-Wagenborg, Weert-Budel, Ammerstol en Renesse-Noordwellen.
U vindt het katern hier.

Kerkinformatie 243 januari 2016 kruis

Inleiders, adviseurs Waarderende Gemeenteopbouw

Waarderende Gemeenteopbouw staat toenemend in de belangstelling. Veel geloofsgemeenschappen voelen zich aangesproken en willen concreet aan de slag. Maar waar de ene gemeenschap dit zelfstandig voortvarend oppakt, is de ander begrijpelijkerwijs nog wat aarzelend. Niet vreemd, want deze benadering kan ingrijpende veranderingen tot gevolg hebben!
Daarom is het goed dat er inmiddels veel ervaring is in den lande. Mocht u behoefte hebben aan een gesprek over deze benadering, of een inleider voor een gemeenteavond of een procesbegeleider: laat het ons gerust weten via het contactformulier, en wij zorgen dat er met u contact wordt opgenomen.

VEG Ons Orgaan - oktober 2015

"Bouwen met vertrouwen" is het thema van het oktober 2015-nummer van Ons Orgaan, het maandblad van de Bond van Vrije Evangelische Gemeenten in Nederland. 
trust fear
Ds. Gerard van de Wetering schrijft in het redactioneel het volgende:
In de bijdrage van Theo Hettema over de voortgang van het werk in en vanuit de VEG Amsterdam klinken twee kernwoorden: droom en vertrouwen. Deze twee woorden vinden we ook terug in de bijdrage van Jikky de Jong-Buursma, waarin zij schrijft over de VEG Gorinchem.
in beide gemeenten waren en zijn wegen uitgestippeld. In de ene gemeente koos men voor een weg van waardige afbouw, in de andere is men een weg ingeslagen van opbouw en groei vanuit een nieuw kerkgebouw. Beide predikanten beschrijven hoe dit proces in zijn werk is gegaan. En hoe daarbij ‘vertrouwen’ het kernwoord is. Vertrouwen in elkaar, vertrouwen in de Heer, vertrouwen in de kwaliteiten en gaven die een gemeente en haar leden bezitten, vertrouwen in een droom/ideaal en vertrouwen in de toekomst van God en mensen.
“Waarderende gemeenteopbouw” heet dat. Nadenken over wat je als gemeente als ‘het goede van God’ beleeft en je beleid daardoor laten inspireren. Geen beleid dus vanuit probleemsituaties of angst, maar vanuit de positieve geloofservaringen. Deze ervaringen omzetten in nieuw beleid, vanuit het vertrouwen dat wat je als gemeente als ‘het goede van God’ beleeft, ook in de toekomst verder kan gaan. 

Naast deze twee praktijkverhalen vindt u er een inleiding over waarderende gemeenteopbouw van de hand van Eduard Groen. Deze bemoedigende uitgave van Ons Orgaan van de VEG vindt u hier
 
 

"Waarderend verder" - Tweede landelijke dag Waarderende Gemeenteopbouw

Na de succesvolle dag in januari 2014 heeft de Coördinatiegroep Waarderende Gemeenteopbouw op 5 februari j.l. een tweede landelijke dag georganiseerd. 
Het was een succesvolle dag, met meer dan 130 deelnemers uit heel Nederland en zelfs twee uit België. De presentatie van die dag vindt u hier en de meditatie van Mgr Joris Vercammen, Oud-Katholiek aartsbisschop van Utrecht, vindt u hier. Voor een indruk van de dag is hier een korte foto-impressie.

flyer def

Kerkinformatie oktober 2015 - Je kracht ontdekken

Een katern van het tijdschrift Kerkinformatie met als thema "Je kracht ontdekken". Mooie compacte beschrijvingen van hoe gemeenten (Lemelerveld, Lisse, Lelystad, Breda Noorderbeemden) op hun eigen wijze omgaan met waarderende gemeenteopbouw en hoe je deze benadering ook kunt toepassen bij intervisie tussen kerkelijke professionals. U vindt het katern hier.
.